Danışmanlarımızın sizinle irtibata geçmeleri için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın 10 Ağustos 2018 tarihinde yayınlamış olduğu taslak tebliğde; e-Fatura’ya zorunlu olarak geçiş yapacak firmalar için 10 milyon TL olan ciro sınırının 5 Milyon TL’ye indirilmesi planlanıyor. Dolayısıyla artık süreç çok daha fazla sayıda firmayı etkileyecek. Hal böyle olunca da e-Fatura’nın ne olduğuna, avantajlarının neler olduğuna ilişkin merak edilen sorular dizisi giderek artıyor. Esasında Türkiye’de kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve doğanın korunması amacıyla 2010 yılı itibariyle uygulanmasına karar verilen e-Fatura, 2013 yılında bazı mükellefler için zorunlu hale geldi. Zaman içinde çıkarılan yeni yasa ve tebliğler ile kapsamı genişleyen e-Fatura giderek daha fazla firmayı yakından ilgilendirir bir hale geldi ve ticari hayatın bir parçası oldu.
e-Fatura Nedir?
Klasik bir tanımlama ile başlayacak olursak; işletmelerde kullanılan kağıt faturalar ile aynı hukuki özelliklere sahip e-Fatura; kağıda basılı faturanın elektronik ortamda üretilerek satıcı ve alıcı arasındaki iletimin GİB’in sağladığı bir platform üzerinden gerçekleştiği bir sisteme sahiptir.
Kimler e-Fatura Kullanır?
GİB’in belirtmiş olduğu yasal zorunluluk kapsamındaki mükellef firmalar zorunlu olmak üzere tüm firmalar e-Fatura kullanabilirler. Gönüllü geçiş için herhangi bir engel olmadığı gibi firmaların e-Dönüşüm süreci hem kamuda hem de özel sektörde sürekli olarak desteklenmektedir.
e-Fatura gönderim ancak her ki tarafın da e-Fatura kullanıcısı olması durumunda gerçekleşir. Fatura gönderilecek firma e-Fatura uygulamasını kullanmıyor ise o firmaya ulaşacak fatura e-Arşiv Fatura olarak gönderilir.
e-Fatura’ nın Şirketler İçin Avantajları Nelerdir?
Sağlamış olduğu birçok avantaj sayesinde e-Fatura’yı kullanan firma sayısı her geçen gün artmaktadır. Küçük ölçekli firmaların verimliliklerine ve büyümesine katkı sağlayan e-Fatura büyük şirketler için de ciddi tasarruflar sağlar. Detaylıca e-Fatura’nın avantajlarını inceleyecek olursak;
• Kargo takip süreçleri ortadan kalktığı için faturalarınızın kaybolma riski de ortadan kalkmış olur.
• Tahsilat ile ödeme süreçleriniz kısalır, nakit akışınız hızlanır.
• Faturalarınızın oluşturulmasından gönderilmesine dair tüm operasyonel süreçlerin yönetiminde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir, iş yönetiminizi verimli hale getirebilirsiniz.
• e-Fatura uygulaması sayesinde İhtiyaç olması durumunda faturalara tek bir tıkla ulaşmak mümkün olacağından kullanıcılara pratiklik imkanı sağlanır.
• e-Fatura hem şirketinizin maliyetlerini düşürmesini sağlar hem de doğayı korur. Ayrıca Uluslararası biçimde standart hale getirilen e-Fatura zaman damgası ve mali mühür sayesinde de değiştirilemezlik garantisine sahiptir.