Danışmanlarımızın sizinle irtibata geçmeleri için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Gelir İdaresi Başkanlığı 30.07.2021 tarihinde e-Adisyon Belgesi Teknik Kılavuzu yayımladı.
Yayımlanan teknik kılavuzda; adisyon belgesinin ve belgeye ait e-Arşiv Fatura raporunun oluşturulması, mali mühür ile zaman damgalı şekilde imzalanması ve oluşturulan raporların GİB sistemine aktarılması süreçleri yer alıyor.
e-Adisyon uygulamasına ilişkin yazılım geliştirecekler, teknik konularda ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri bu kılavuzda bulabilir. Ancak, kılavuzda yer alan bilgilerden faydalanabilmek adına; XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ve yer verilen diğer terimler hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor. Ayrıca kılavuzda şema yapısında yer alan elemanların kullanım şeklini gösterme amacıyla çeşitli örnekler de yer alıyor.
e-Adisyon Belgesi Teknik Kılavuzu’nu incelemek için buraya tıklayın.
e-Adisyon nedir?
Masada servis yapılan ve vergiye tâbi olan hizmet işletmeleri tarafından dijital ortamda düzenlenen, kâğıt adisyon belgesi ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik adisyon belgesidir.
e-Adisyon’un avantajları neler?
• Kağıt ve mürekkep gibi baskı masraflarının önüne geçerek maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
• Belge üzerinde hata yapma ihtimaliniz minimuma düşer ve bir hata durumunda kolayca düzenleme yapabilirsiniz.
• Zamandan ve maliyetten tasarruf ederek, işletmenizin verimliliğini artırabilirsiniz.
• Kağıt kullanımına ihtiyaç kalmadığı için atık oluşumunun önüne geçerek, doğamızı koruyabilirsiniz.
e-Adisyon uygulamasına geçiş zorunluluğu var mı?
e-Adisyon uygulaması ile ilgili henüz bir geçiş zorunluluğu yok ancak, uygulamanın avantajlarından yararlanmak üzere gönüllü olarak geçiş yapmak isteyen mükelleflerin için bazı şartlar mevcut. Bunlar;
• e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dâhil olmak,
• 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’de açıklanan usul ve esaslara uygun olarak; e-Adisyon belgesini düzenleme, muhafaza ve ibraz etme, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletme konusunda gerekli hazırlıkları tamamlamış olmak,
• Tebliğin “V.1.” numaralı bölümünde belirtilen, uygulamadan yararlanma yöntemleri arasında bulunan “Özel Entegratör Yöntemi” ya da “Doğrudan Entegrasyon Yöntemi”nden birini tercih ederek başvuru esaslarına uygun şekilde e-Adisyon uygulamasına dâhil olmak için başvuruyu yapmak gerekiyor.
e-Adisyon uygulamasına nasıl geçilir?
e-Adisyon uygulamasına iki farklı yöntem ile geçiş yapabilirsiniz. Bunlar;
1) Özel Entegratör Yöntemi: Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla yapılan geçiş yöntemidir.
2) Doğrudan Entegrasyon Yöntemi: Kendi bilgi işlem sistemlerinizi, GİB bilgi işlem sistemleri ile doğrudan entegre ederek kullanacağınız geçiş yöntemidir.