Danışmanlarımızın sizinle irtibata geçmeleri için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2019 Ekim ayında yayımladığı tebliğ ile günlük fatura düzenleme limitlerine 1 Ocak 2020 tarihinde yeni düzenlemeler geldi.
Buna göre 1 Ocak 2020’den itibaren firmalar;
• Vergi mükellefi olanlara yani diğer firmalara vergiler dahil 5 bin TL ve üzerindeki faturaları,
• Vergi mükellefi olmayanlara yani son kullanıcılara kesilen faturalardan ise vergiler dahil 30 bin TL ve üstü olanları,
GİB portali üzerinden düzenleme zorunluluğu geldi.
Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen Mükellefler İçin Cezai Yaptırımlar Mevcut!
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından zorunluluk getirilen belgeler düzenlenmediği, kullanılmadığı, bulundurulmadığı takdirde cezai uygulamalar var:
• Düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlar olan, gerçeğe aykırı olarak düzenlen veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenen fatura tespit edildiğinde her bir belge için 240 Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilecek.
• Her bir belge türüne göre kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 12 bin TL, bir takvim yılı içinde ise 120 bin TL’yi geçemeyecek.
• Tüm bu belgelerin getirilen kanunun 227. maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde de yine cezai yaptırımları bulunuyor.
• Faturanın yanlış tutar ile kesilmesi durumunda, IP ve MAC adresi ile yapılan incelemede tespit edilen, işlemin gerçekleştirildiği bilgisayar sahibine ait cezai yaptırımlar söz konusu olabilecek. Bu nedenle yanlış tutarlı bir fatura kesilmesi durumunda sadece firmanın cezai yaptırımı olmuyor, tespit edilmesi durumunda işlemi yapan SMMM’ler de ceza alabiliyor.